Το χωριό Βαφές στον Αποκόρωνα Χανίων, με την πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική του, αποτελεί έναν πολύτιμο πολιτιστικό προορισμό που συνδυάζει την ομορφιά της κρητικής φύσης με την αυθεντικότητα της παράδοσης. Ο οικισμός αποκαλύπτει, την αρχιτεκτονική κληρονομιά που διασώζεται σε μεγάλο βαθμό από την όψιμη Βενετοκρατία και την πρώιμη Τουρκοκρατία.
Μεταξύ των σημαντικών κτισμάτων του Βαφέ, ξεχωρίζει το μεγάλο συγκρότημα κατοικίας του Εμμανουήλ Ιερέως Σκορδύλη, χρονολογημένο στα 1745, που αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Επιπλέον, οι θολωτές κατασκευές που αποδίδονται στον γενίτσαρο Αληδάκη, μαρτυρούν την ιστορική και αρχιτεκτονική πολυμορφία του χωριού.
Η θρησκευτική αρχιτεκτονική του χωριού είναι επίσης αξιοσημείωτη, με τον δίκλιτο Ιερό Ναό του Χριστού και τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στη θέση Αμπαδιά, όπου βρίσκεται μια ενετική καμπάνα του 1581, να δείχνουν την πνευματική και κοινωνική ζωή του χωριού κατά τους προηγούμενους αιώνες. Λίγο πιο ψηλά από το χωριό, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη και βορειοανατολικά, ο βυζαντινός ναός Ασωμάτων, συμπληρώνουν τον πλούσιο θρησκευτικό χαρακτήρα της περιοχής.
Το χωριό Βαφές διακρίνεται επίσης για την φυσική του ομορφιά, με τη χαράδρα Λάγγος και το σπήλαιο Κρυονερίδα να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες εξερεύνησης και επαφής με την άγρια φύση της Κρήτης.
Το σπήλαιο της Κρυονερίδας βρίσκεται στη χαράδρα Λαγγός και έχει τεράστια ιστορική σημασία. Η είσοδος του σπηλαίου είναι αρκετά στενή και μόνο έρπωντας μπορεί κανείς να εισέλθει. Στη συνέχεια όπως η σπηλιά είναι αρκετά ευρύχωρη και χωρά περίπου 180 άτομα. Στη σπηλία αυτή τον Αυγουστο του 1821 βρήκαν τραγικό θάνατο οι άμαχοι κάτοικοι του χωριού Βαφέ που είχαν καταφύγει εκεί για να σωθούν από την βιαιότητα των Οθωμανών. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει ένα εικονοστάσι και η μνήμη των νεκρών τιμάται κάθε Αύγουστο στις 22 του μήνα, με επιμνημόσυνη δέηση.
Το μικρό μαναστήρι των Αγίων Ασαωμάτων είναι αφιερωμένο στους Αγγέλους του Χριστού που είναι Ασώματοι. Χρονολογείται ήδη από τον πέμπτο αιώνα. Στο εσωτερικό του νάου βρέθηκαν σχέδια στους τοίχους που εικάζεται ότι δημιουργήθηκαν κατά την εποχή της εικονομαχίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την αναστήλωσή του βρέθηκαν θεμέλια μιας δεύτερης εκκλησία αφιερωμένης στους Αγίους Αναργύρους η οποία εκτός από το ναό περιλάμβανε τάφους, και χώρο για το μυστήριο της βάφτισης.
Στα περισσότερα κτίσματα του χωριού υπάρχουν ανέπαφα στοιχεία από την Ενετική και Οθωμανική περίοδο. Για αυτό το λόγο ο Βαφές έχει ανακηρυχθεί ως τόπος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία, με πολλά κτίσματα να έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία, διατηρώντας έτσι την ταυτότητα και την ιστορία του χωριού για τις μελλοντικές γενιές.